Warmtebeeldcamera voor het opsporen van lekkages

Je hoort wel eens dat een lekkage opgespoord wordt met een warmtebeeldcamera. Dat klinkt niet heel erg logisch. Een warmtebeeldcamera is immers een camera die warmte kan signaleren. Deze wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt door de brandweer om uit te zoeken hoe een brand zich verspreidt en hoe warm een brand precies is. Zo kan besloten worden of het veilig is om een woning te betreden of dat de brand te hevig is om veilig binnen te kunnen treden. Maar hoe kan een dergelijk apparaat nu zien waar een lekkage zich precies bevindt?

Hoe helpt een warmtebeeldcamera precies bij het opsporen van leidingen?

LekdetectieEen lekkende waterleiding lekt vaak koud water of juist warm water. De aanvoer van water is over het algemeen koud (tenzij het om de warm water aanvoer gaat naar bijvoorbeeld de badkamer, dan is het water juist warm) waardoor water dat uit de leidingen lekt ook koud zal zijn. De afvoer van water zal vaak warmer zijn (of ook koud in het geval van het doortrekken van het toilet). Maar het maakt niet veel uit of het water warmer of juist kouder is. Punt blijft dat het temperatuurverschil tussen het lekkende water en de omgeving vrij groot is. Daardoor kun je op een warmtebeeldcamera al snel zien waar een lekkage zich ongeveer moet bevinden.

Toch kun je hier over het algemeen niet een direct herleidbare bron zien. Wel kun je zien waar een lekkage zich ongeveer boven of naast moet bevinden zodat je handvatten hebt om verder te speuren naar de bron van de lekkage.

Call Now Button