Zo kunt u uw cv-ketel bijvullen
Het bijvullen van de cv-ketel in huis is noodzakelijk, om te voorkomen dat het rendement hiervan niet optimaal is. Wanneer de cv-ketel niet op het juiste drukniveau zit, betekent dit dat er lucht in de leidingen zit. Dit maakt dat de warmte niet optimaal naar de ruimtes binnen uw woning vervoerd kan worden, waardoor het rendement afneemt. Gelukkig is het relatief eenvoudig om de cv-ketel zelf bij te vullen. Het is belangrijk om dit op de juiste wijze te doen, om bijvoorbeeld lekkages tegen te gaan. U kunt de cv-ketel bijvullen, als het drukniveau onder de 1.5 bar is gekomen.
In dit artikel vertelt onze loodgieter uit Tilburg u meer over het bijvullen van de cv-ketel, zodat u dit zelf kunt doen. U kunt de cv-ketel ook laten bijvullen door onze loodgieter, tijdens het uitvoeren van onderhoud aan de cv-ketel. Het wordt aangeraden om de cv-ketel zeker eens per twee of drie jaar te laten onderhouden. Versleten onderdelen kunnen zo tijdig vervangen worden.
Zelf uw cv-ketel bijvullen bij een te laag drukniveau
Voordat u aan de slag gaat met het bijvullen van uw cv-ketel, dient u de juiste hulpmiddelen te pakken. Denk aan een emmer, een schoonmaakdoekje en het sleuteltje voor de radiatoren. Ook dient u de temperatuurinstelling lager te zetten, zodat de cv-ketel geen werk verricht. U kunt starten, op het moment dat de cv-ketel is afgeslagen.
Stap 1: neem de vulslang en bevestig deze aan de waterkraan in de buurt van de cv-ketel in huis. U dient de vulslang vervolgens vol te laten lopen met water, waarna u de waterkraan af kunt sluiten.
Stap 2: bevestig de andere zijde van de vulslang aan de vulkraan van de cv-ketel. Nu kunt u de waterkraan opnieuw opendraaien, gevolgd door het opendraaien van de vulkraan bij de cv-ketel. Doe het in deze volgorde en niet andersom!
Stap 3: wacht tot het drukniveau van de cv-ketel gestegen is naar een niveau van ongeveer 1,8 bar. Laat het drukniveau in ieder geval niet over de 2,0 bar komen en zorg dat deze altijd hoger is dan 1,5 bar. Sluit vervolgens eerst de vulkraan af en daarna de waterkraan. Het overgebleven water kunt u in de emmer opvangen.
Tot slot is het belangrijk dat u de radiatoren in huis ontlucht, om er zeker van te zijn dat hier geen lucht meer in zit.