Wat is een ontluchtingskraantje en waar gebruikt u het voor?

Radiatoren zijn altijd uitgerust met een ontluchtingskraan. Weinig mensen weten echter wat de functie van een ontluchtingskraantje is. Het is mogelijk dat u het kraantje van tijd tot tijd moet gebruiken en daarom is het prettig te weten waar het voor staat. Lees verder en kom te weten waar de ontluchtingskraan voor dient en wanneer u hem kunt gebruiken.

Wat is een ontluchtingskraantje?

Een ontluchtingskraan is een onderdeel van een radiator. Het kraantje is goed verborgen en wordt daarom niet vaak opgemerkt, wat soms een probleem is. Op sommige radiatoren zit het kraantje aan de zijkant of aan de bovenkant, naast de radiatorknop. Hoe ziet een ontluchtingskraan er dan uit, als hij zo moeilijk te vinden is? Hij bestaat uit een rond omhulsel met daarin een ijzeren steel. Het is gebruikelijk dat de kraan een uitsteeksel is van een radiator.

Waarvoor wordt een ontluchtingskraantje gebruikt?

Waar een ontluchtingskraan voor dient, wordt al door de naam weggegeven. Hij wordt gebruikt voor het ontluchten van uw verwarmingsinstallatie. Dat is nodig omdat er op verschillende manieren lucht in uw verwarmingsinstallatie kan komen. Enkele oorzaken van lucht in uw radiatoren zijn:

  • Het achterblijven van lucht tijdens het bijvullen van uw cv-ketel met water.
  • Een lek.
  • Verkeerd geplaatste leidingen.

Uw radiatoren ontluchten

Het is niet prettig om lucht in uw verwarmingssysteem te hebben, daarom is het belangrijk om uw radiatoren zo nu en dan te ontluchten. De lucht kan er namelijk voor zorgen dat uw verwarmingssysteem slechts gedeeltelijk of helemaal niet verwarmt. Vooral in de kamers op de bovenste verdiepingen is de kans op lucht in de radiator groot, lucht stijgt immers naar boven. Koud blijvende verwarmingen zijn ongewenst, vooral in de koudere maanden. Heeft u hier vragen over of begrijpt u niet hoe het werkt? Neem dan contact op met de loodgieter! De loodgieter kan u instructies geven over het ontluchten of zo nodig langskomen.

Call Now Button