Hoe verstoppingen te voorkomen?

Een verstopping is vaak te voorkomen. Een verstopt toilet of een wasbak die niet doorloopt – het kan erg vervelend zijn, maar vaak hebben we het aan onszelf te danken. We kunnen namelijk voorzichtiger met de afvoeren omgaan, en zo de kans op een verstopping klein proberen te houden. Maar hoe doe je dat eigenlijk; de kans op een verstopping reduceren? Het klinkt vaak gemakkelijker dan het is en daarom geeft onze loodgieter in dit artikel enkele tips. De tips van de loodgieter kosten weinig moeite om opgevolgd te worden, maar kunnen toch de kans op een verstopping sterk reduceren.

Spoel geen vet door maar gooi dat apart weg

Het is een feit dat veel verstoppingen ontstaan door het doorspoelen van vet. Denk hierbij niet alleen aan de jus pan of zelfs het vet uit de frituurpan, maar ook aan etensresten. Jazeker, er zijn zelfs mensen die het vet uit de frituurpan door de wasbak heen wegspoelen. Dit is heel erg slecht voor het milieu omdat het vet nu niet meer opnieuw gebruikt kan worden. Daarnaast is het ook nog eens heel erg slecht omdat het een verhoging van de kans op verstoppingen met zich mee brengt. Vet lijkt misschien in eerste instantie goed op te lossen in heet water en daarmee weg te spoelen, maar het hete water koelt in de afvoer al snel af, waardoor het vet kan gaan stollen. Het vet hecht zich vervolgens aan de wanden in de afvoer, waardoor gemakkelijk verstoppingen kunnen ontstaan. Ook al lijkt het vet dus in eerste instantie goed weg te spoelen; laat je nooit verleiden om het door de wasbak te spoelen.

Veeg de borden af voor je ze wast

Een aanvullende tip van onze loodgieter is om borden met etensresten eerst schoon te vegen alvorens ze afgewassen worden. Er komen dan veel minder etensresten in de afvoer terecht.