Lekkage opsporen in Tilburg – Methoden van lekdetectie

lekkage opsporen TilburgEen loodgieter heeft meerdere manieren om een lekdetectie voor u uit te voeren. Zo kan er gebruik gemaakt worden van infraroodlicht, kan er een rookproef voor u worden uitgevoerd door traceergas te gebruiken en kan een drukmeting een indicatie geven van de bron van een lekkage. Het hangt sterk van de plek van de lekkage af, welke methode er gebruikt zal worden door een loodgieter. De meest voorkomende plek voor een lekkage is onder uw dak, waar een regenbui of lichte storm de aanleiding kan zijn voor een lekkage. Zeker bij een plat dak kunnen takken of kleine steentjes tijdens een storm tegen de dakbedekking slaan en daarbij kleine scheurtjes of gaten veroorzaken. Deze zijn van binnenuit vaak niet direct te zien met het blote oog, waardoor mensen een lekkage pas laat door hebben. Om dit tegen te gaan is het raadzaam uw dakbedekking eens per half jaar na te laten kijken door een dakdekker of loodgieter. Deze kan kleine beschadigingen tijdig herkennen en voor u repareren.

Andere plekken waar lekkage kan ontstaan zijn onder meer in uw CV- of combiketel, rond de afvoer van apparaten als de wasmachine of vaatwasser en aan uw gevel. Ook in de badkamer wil nog wel eens een lekkage ontstaan, als de kitranden tussen tegels los beginnen te laten.

Hoe wordt een lekdetectie uitgevoerd?

Zodra u merkt of vermoedt, dat u last heeft van een lekkage, kunt u een loodgieter bij u in de buurt bellen om een lekdetectie uit te laten voeren. Bij een lekdetectie probeert de loodgieter met een van bovenstaande methodes de bron van de lekkage te achterhalen. Zodra de bron achterhaalt is zal een loodgieter direct proberen te zorgen voor een passende oplossing, waarmee de lekkage gestopt wordt. Soms is het plaatsen van een klein ringetje om uw afvoer daarvoor voldoende, in andere gevallen kan het noodzakelijk zijn om een deel van de waterleiding te vervangen.

Wanneer het probleem voor u verholpen is, zal een loodgieter een rapportage aan u uitbrengen over de verrichte werkzaamheden. Mocht u dan kort na de lekdetectie door de loodgieter opnieuw last krijgen van een lekkage, kan de loodgieter de bron sneller vinden.

Methoden voor een lekdetectie

Zoals eerder in dit artikel aangehaald, heeft een loodgieter meerdere mogelijkheden om een lekdetectie uit te voeren. Een van de methoden, de drukmeting, kunt u zelf uitvoeren! Wanneer u namelijk geregeld de CV ketel moet aanvullen met extra water om deze goed te laten functioneren, kan er sprake zijn van een lekkage. Wanneer het water uit uw CV ketel wegloopt, neemt de druk af en moet er water worden toegevoegd om de CV te laten functioneren.

Een ander veelgebruikte methode voor een lekdetectie is door gebruik te maken van traceergas. In dit geval wordt een speciaal soort gas in de waterleiding gespoten, waarna dit gas de kortste weg naar buiten zal zoeken. Met een gasmeter kan de loodgieter vervolgens achterhalen, waar in uw woning het lek zich bevindt. Dit type gas is vanzelfsprekend volledig ongevaarlijk en brengt geen risico’s met zich mee.

Ervaren loodgieters

Direct ter plaatse

Snel bereikbaar