Een urgente lekkage, wat moet ik me daar bij voorstellen? In de simpele uitleg: een gesprongen leiding. Stel dat je thuis zit en er springt een leiding. Het eerste en enige dat je altijd direct moet doen, is het afsluiten van de hoofdkraan. Sprint naar de kraan, sluit die af, om de ergste schade te voorkomen. Dweil daarna eerst de rest van het gelekte water op, om schade en vochtvlekken zo veel als mogelijk te voorkomen. Is dat opgelost? Neem dan contact op met de loodgieter, die je kan helpen om het grootste deel van de lekkage zo veel als mogelijk te verhelpen.

Wat zijn nog meer vormen van urgente lekkages?
lekkageDat zijn lekkages die je leefcomfort beperken, zonder dat er direct risico is op schade. Zo kun je bij dit soort lekkages denken aan afvoerputjes van douches die lekken of wasmachines die vocht doorlaten. Als je de wasmachine of de douche niet gebruikt, is er niets aan de hand. Maar die spullen staan er natuurlijk om te gebruiken. Je hebt er dus last van als het niet snel wordt opgelost. Ook hier geldt weer: neem snel contact op met een loodgieter.

Dak eraf?
In de echte noodscenario’s is er ook sprake van een urgente lekkages. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een lekkage die ontstaat op het moment van stormschade. Je hebt dan even geen tijd en mogelijkheden om de lekkage te beperken en zult de schade zo veel als mogelijk moeten accepteren. Probeer wat je op dat moment kunt doen, zo veel mogelijk ook vast te leggen of op te schrijven als bewijs voor de verzekering.